2014 m. vasario 3 d., pirmadienis

5 knygos, kurias PRIVALOTE perskaityti

Sapnų nublokšti  Jurga Ivanauskaitė

Apie knygą
Dešimties knygų autorės Jurgos Ivanauskaitės romano „Sapnų nublokšti" veiksmas vyksta Neten, arba Mažojoje Šambaloje. Pro akis praplaukia daugybė po Himalajus besiblaškančių įvairiausio plauko klajūnų. Fatališkasis veikėjas Tenvaras Ošaras atlieka dievų jam skirtą misiją - ieškoti pražuvėlių ir sugrąžinti į Šambalą bent vieną lietuvį. Šiame provokuojamame romane autorė atveria slapčiausias žmogaus sielos kerteles - ironiškai, sarkastiškai, tačiau su pagaila ir supratimu.


Bado žaidynės


LAIMĖJIMAS ATNEŠ ŠLOVĘ IR TURTĄ.

PRALAIMĖJIMAS MIRTĮ.

BADO ŽAIDYNĖS PRASIDEDA...



Ar įmanoma išgyventi laukinėje gamtoje, kai varžovai stengiasi tave nugalabyti?

Ant kadaise buvusių Šiaurės Amerikos valstijų griuvėsių įkurta Panemo valstybė, sudaryta iš dvylikos apygardų. Šalį griežtai ir negailestingai valdo Sostinė, ji verčia apygardas paklusti, kasmet reikalauja atsiųsti po vieną vaikiną ir merginą dalyvauti Bado žaidynėse, žiauriame realybės šou, kuriame kaunamasi iki mirties.

Šešiolikmetė Ketnė Everdin pasiryžta tapti paaukotąja vietoj savo dvylikametės sesutės Primos. Mergina yra užgrūdinta gyvenimo, nes po tėvo mirties jai teko išmaitinti šeimą. Ketnė - tikra kovotoja, sumani, apdairi, puiki šaulė. Šios savybės leidžia jai siekti pergalės Bado žaidynėse. Tačiau jai teks rinktis tarp noro išgyventi ir žmogiškumo, tarp pergalės ir meilės.

Garsi rašytoja Suzanne Collins „Bado žaidynėse" sulydo veiksmą ir mintį, meilę, neapykantą ir išdavystę.

Knyga sulaukė nepaprasto populiarumo (ji išversta į 32 kalbas), apdovanota daugybe premijų, pagal ją kuriamas filmas.

"Bado žaidynės" yra smarki, aštri, kupina veiksmo ir nuolatinės įtampos istorija... Skaičiau neatsitraukdamas."

Stephen King

"Knyga mane taip įtraukė, kad nešiausi ją prie pietų stalo ir laikiau ant kelių, kad galėčiau toliau skaityti. Istorija manęs nepaleido, net baigusi skaityti kelias naktis gulėjau lovoje be miego ir galvojau... "Bado žaidynės" yra nepaprasta knyga."


Pavojinga meilė


Apie knygą

Didžiulio pasisekimo sulaukusių „Bado žaidynių" tęsinys.

Įsižiebia kibirkštis.

Liepsnos įsisiautėja.

Ir Sostinė trokšta keršto.

Gudrumu Ketnė išplėšia pergalę Mirties žaidynėse. Abu paaukotieji iš 12-os apygardos lieka gyvi ir tampa Žaidynių nugalėtojais. Ketnė jaučiasi beveik laiminga. Pagaliau ji grįžta namo, pas savo šeimą, susitinka su senu medžioklės draugu Geilu. Bet viskas klostosi ne taip, kaip norėtų Ketnė. Geilas laikosi nuo jos atstu, o santykiai su Pitu atšąla. Žmonės šnabždasi apie sukilimą prieš Sostinę. Neramumus, prezidento manymu, sukėlė Ketnė su Pitu.

Pati to nežinodama, Ketnė tampa sukilimo simboliu. Mergina dvejoja: bėgti su artimaisiais ir draugais ar prisidėti prie sukilėlių. Viskas pastatoma ant kortos, kai Ketnė su Pitu leidžiasi į Nugalėtojų turą. Jeigu jiems nepavyks įtikinti prezidento ir Panemo gyventojų savo neblėstančia meile, jų artimieji bus išžudyti.
Antroje „Bado žaidynių" trilogijos dalyje Suzanne Collins toliau pasakoja Ketnės Everdin istoriją. Merginai tenka patirti dar daugiau išmėginimų. Rašytoja stebina skaitytojus netikėtais siužeto posūkiais.



Liepsnojantis įtūžis


Apie knygą

Trečiojoje Suzanne Collins Bado žaidynių dalyje „Liepsnojantis įtūžis“ liepsnojanti mergaitė Ketnė Everdin išgyvena, tačiau netenka namų – 12-a apygarda subombarduota. Geilas išsigelbėja ir išgelbsti Ketnės šeimą. Pitas patenka į Sostinės budelių nagus. Paaiškėja, kad 13-a apygarda tikrai egzistuoja. Jos gyventojai sukilėliai siekia paimti valdžią visame Paneme. Sukilimas plinta sparčiai kaip ugnis.

Nieko nenutuokiančią Ketnę sukilėliai ištraukia iš šiurpių ir negailestingų Amžiaus ketvirčio žaidynių arenos ir jai nežinant nusprendžia padaryti strazdu giesmininku - sukilimo simboliu. 13-a apygarda į pagalbą pasitelkia kitų apygardų gyventojus ir stoja atviron kovon su Sostine. Sukilėlių planai jau kruopščiai parengti, tetrūksta Ketnės, kuri kupina dvejonių...

Tad kaip baigsis šis sukilimas? Ar Ketnė sutiks vykdyti prezidentės Koin valią? Kiek gyvybių teks dėl to paaukoti? Koks likimas laukia Panemo? Ketnė privalo nepaisyti savo jausmų. Ji tampa strazdu giesmininku, sukilimo simboliu. Ir viso to kaina be galo didelė.

„Bado žaidynės" yra smarki, aštri, kupina veiksmo ir nuolatinės įtampos istorija... Skaičiau neatsitraukdamas."

Stephen King, Entertainment Weekly



„Knyga mane taip įtraukė, kad nešiausi ją prie pietų stalo ir laikiau ant kelių, kad galėčiau toliau skaityti. Ši istorija tiesiog persmelkė mane, net baigusi skaityti kelias naktis gulėjau lovoje negalėdama užmigti, vis galvojau... „Bado žaidynės" yra nepaprasta knyga."

Stephenie Meyer, „Saulėlydžio" sagos autorė



„Ketnė žudo rafinuotai, o Collins rašo sodria kalba."

Time magazine



„Collins patyrė retą sėkmę. Parašė tęsinį, pranokstantį pirmąją trilogijos knygą."

The New York Times Book Review



Tarp pilkų debesų


Apie knygą
Ar jums kada teko spėlioti, ko verta žmogaus gyvybė? Mano brolio gyvybė tą rytą tebuvo verta kišeninio laikrodžio.



1941-aisiais penkiolikametė Lina rengiasi dailės studijoms, pirmiesiems pasimatymams ir kitokiems vasaros džiaugsmams. Tačiau vieną naktį į namus įsiveržia slaptoji sovietų policija ir sykiu su motina ir broliu išveža Liną į Sibirą. Linos tėtis, atskirtas nuo šeimos, pasiunčiamas mirti kalėjime. Viskas griūva.

Lina narsiai grumiasi už gyvenimą ir prisiekia, jei liks gyva, įamžinti savo šeimos ir tūkstančių kitų panašios lemties žmonių kančias piešiniais ir aprašymais. Rizikuodama gyvybe, ji kuria ir siunčia meninius pranešimus vildamasi, kad šie kaip nors pasieks kalintį tėtį ir duos jam žinią, jog jie - dar gyvi.

Tai ilga ir šiurpi kelionė, tad vien neįtikėtina stiprybė, meilė bei nepalaužiama viltis palaiko Liną ir jos šeimą, padėdamos jiems ištverti dieną po dienos. Tik ar vien meile gali būti gyvas?

„Tarp pilkų debesų" - užburianti istorija, kuri užgniaužia kvapą ir pavergia širdį, atskleisdama įstabią žmogaus dvasios prigimtį.



Apie romaną „Tarp pilkų debesų"



„Stalinas milijonus žmonių ištrėmė ir išžudė, tačiau nepajėgė sunaikinti jų pasėtų atminties, atjautos ir kūrybos daigų. Iš jų Ruta Sepetys sudėjo nepaprastą meilės ir išlikimo istoriją, kuri ištisoms ateities kartoms išsaugos gyvą tų žmonių atminimą."

-- Laurie Halse Anderson, rašytoja, populiarių romanų „Kalbėk" ir Wintergirls autorė



„Su visomis kraupiomis smulkmenomis Ruta Sepetys atkuria Antrojo pasaulinio karo metų paauglystės istoriją, kuri šiandien atrodo itin aktuali. „Tarp pilkų debesų" - dokumentas, kurio jau seniai reikėjo."

-- Richard Peck, rašytojas, Njuberio medalio laimėtojas



„Tarp pilkų debesų" - nepaprastai stipri knyga. Jaučiuosi dėkinga Rutai Sepetys - rašytojai, narsiai pasakojančiai tragišką istoriją apie tai, kas nutinka paprastiems žmonėms, kai pasaulio galingieji su pakalikais griebiasi prievartos ir neapykantos. Tai įspūdinga ir nepamirštama."

-- Susan Campbell Bartoletti, rašytoja, Njuberio diplomo laimėtoja, romano „Hitlerio jaunystė" autorė



Ruta Sepetys gimė ir užaugo Mičigane. Ji - lietuvio pabėgėlio duktė. Lietuva, Latvija ir Estija 1941-aisiais buvo ištrintos iš žemėlapių ir tik 1990-aisiais vėl išniro iš užmaršties. Apie šių šalių likimą kalbama retai, tad Ruta norėjo suteikti žodį tiems šimtams tūkstančių žmonių, kuriuos pražudė Stalino užmojai „išvalyti" Baltijos regioną.
Ruta su šeima gyvena Tenesio valstijoje. „Tarp pilkų debesų" - pirmasis jos romanas.


Specialiai Jums knygos autorė Ruta Sepetys siunčia linkėjimus ir dalinasi savo mintimis:
Man buvo tokia garbė rašyti šį romaną. Aš parašiau šią knygą, tačiau tai ne mano sugalvota istorija. Ši istorija priklauso Lietuvai. Rašiau knygą kaip visuotinę istoriją ir tikiuosi, kad mokyklos ir bibliotekos visame pasaulyje įtrauks šią istorijos dalį į savo mokymo programas. Lietuvos šalis mokina pasaulį svarbių pamokų: patriotizmo, drąsos, meilės ir kaip prabilti, kai tavo balsas buvo nuslopintas. Skaitydami knygą, ko gero, rasite panašių išgyvenimų į savo artimųjų patyrimus. Tačiau svarbiausia, tikiuosi, kad pajusite mano susižavėjimą ir pagarbą Lietuvai.
Siunčiu dėkingumą ir geriausius linkėjimus Knygų klubo nariams!
Nuoširdžiai,
Ruta Sepetys



Sekmės skaityme, mielieji :) Aldėja <3

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą