2013 m. gruodžio 15 d., sekmadienis

Žaliavalgystė

Sveiki, seniai buvau prisijungusi prie tinklaraščio. Supraskite - mokykla, namų darbai, bažnyčia, o dar Kalėdos ant nosies... Bet dabar ne apie tai. Kaip jau turbūt supratote iš pavadinimo, rašysiu apie žaliavalgystę. Aš esu BEVEIK vegetarė, tačiau mano tikslas - žaliavalgė.

Kas yra žaliavalgis?

Žaliavalgis - tai žmogus, kuris valgo tik termiškai neapdorotą maistą.

Kokie žaliavalgystės pliusai?

Radikalūs pokyčiai duoda radikalius rezultatus. Tapus žaliavalgiu padidėja žmogaus energetika – norisi skraidyti, imunitetas išauga iki dangaus ir praeina beveik visos ligos, padidėja skrandžio pajėgumas suvirškinti, o žarnyno - pasisavinti maistą, sustiprėja ištvermė, sumažėja miego poreikis, prablaivėja protas, net pagerėja intuicija, padidėja kūno ir emocijų kontrolė, išsivalo skonio receptoriai – žmonės patys pradeda jausti kokio maisto organizmui reikia ir koks netinka, su laiku natūraliai susireguliuoja optimalus kūno svoris ir atsiranda daug daug laiko išlaisvinto iš maisto ruošos darbų. Bet lazda visada turi du galus. Labai paprasta ir natūrali iš pirmo žvilgsnio dieta turi daug povandeninių akmenų, neteisingai valgant žalią maistą taip pat galima pasidaryti savo sveikatai žalos. Šioje svetainėje bus parašyta ką reikia daryti ir ko daryti neverta.

Beje, dideli pokyčiai vienoje srityje atsispindi ir kitose gyvenimo srityse. Pavyzdžiui ar jūs galvojote – kaip švęsti Naujuosius metus be šampano, gimtadienį be torto, Velykas be kiaušinių? Ar įsivaizduojate kaip reaguos į jūsų valgymo pokyčius draugai ir artimieji? Ką valgysite eidami į sveičius pas senus draugus? Neišsigąskite, iš tiesų tai gali būti labai linksma. Kad susipažinti su šiuo gyvenimo būdu, kad susirasti bendraminčių, kad atrasti laisvalaikį leidžiamą kitaip, kad padaryti tai ko dar nedarėte – stokite į žaliavalgių klubą. Nėra reikalo visko aiškintis pačiam, nėra priežasčių nepažinti naujų žmonių, nėra ko prarasti.


Ką valgyti?

Informacijos ką valgyti rasite tikrai puikioje interneto svetainėje ---> Ką valgyti?

Receptai

  Receptai yra skirti pereinamąjam laikotarpiui. Tai yra pirmiems žaliavalgystės metams, kai yra sunku atprasti nuo įprasto maisto. Žaliavalgiai naudojasi gamtos virtuve - valgo tik agurką, paskui tik pomidorą, paskui tik morką... Su laiku įšsivalo skonio receptoriai ir natūraliai norisi valgyti mažiau salotų ir daugiau gryno skonio, nemaišytų tarpusavyje produktų. Bet pradžioje naudokitės žaliavalgiška virtuve, tai yra įdomus atradimas ir nauja kūrybinė patirtis. Pereikite į žaliavalgystę su malonumu. Skanaus!


Receptų rasite čia ---> Receptai

Ką valgyti žiemą?

Lengva ir paprasta būti žaliavalgiu, kai pilnas šaldytuvas vaisių ir šviežių daržovių. Vaisinė dieta puikiai veikia: energijos perteklius, švarus organizmas, ištvermė, nuotaika aukšumoje, bet ką daryti žiemą? Vaisiai parduotuvėse daug brangesni, o Lietuvoje auginamų – pasirinkimas net vasarą mažas. Obuoliai tampa krakmolingi ir sausi, morkos sudžiūva, kopūstai apkarsta... Ką daryti? Palikite fanatizmą ir naudokitės kulinarijos išradimais. Ne ne, nereikia valgyti picos. Reikia valgyti salotas. Jeigu kopūstą sutarkuoti su morkomis, įlašinti citrinos sulčių ir aliejaus – galima valgyti ir karčius kopūstus, ir sausas morkas su malonumu. Taip taip, monožaliavalgiai pasakytų: „Jei skonis nepatinka, reiškia tau toks maistas netinka ir nedera apgaudinėti organizmo kulinariniais fokusais“. Bet prisiminkime, kad mes gyvename toli nuo tropikų, kad nors ir turime galimybę valgyti atvežtus vaisius, ne kiekvienas galime sau leisti egzotinius skanėstus, kaip tuomet elgtis?

Aš vistiek manau, kad jeigu yra galimybė, geriau neapgaudinėti organizmo, nemaišyti maisto ir valgyti tik tai kas patinka. Galvokite apie tai kaip apie investiciją į sveikatą, jaunystę, neišsenkamą energiją, aiškų protą, paaštrėjusius pojūčius ir sustiprėjusias organizmo funkcijas, laisvę nuo medicinos ir svorio problemų... Už kiek tai galima nusipirkti? Be to, juk didžiausias malonumas yra valgyti tik tai, kas skanu, kaip to norėjome vaikystėje. Gerai gerai, kaip ir sakiau, paliekam fanatizmą ir grįžtame į Lietuvą :)

Taigi, ką valgyti?

Medus. Daugelis žaliavalgių jums pasakys, kad medus tai bičių maistas, kad jis per daug koncentruotas ir silpnina skrandžio sultis. Aš manau, kad gyvenant Lietuvoje, tikrai neverta atsisakyti medaus. Medus naudojamas ne tik kaip natūralus saldiklis, bet ir kaip puikus švariausios energijos šaltinis. Bet medus tikrai per daug koncentruotas, kad jį valgyti šaukšais. Aš ištirpdau šaukštą medaus vandenyje ir išgeriu. Taip pat su medumi ištirpdau mažą šaukštelį žiedadulkių, o jei yra noras, galima įlašinti citrinos sulčių ir gauti labai skanų gėrimą. Toks gėrimas turi daug vitaminų ir mineralų, o žiedadulkėse yra ir baltymų, bet svarbiausia – tai yra gryna, lengvai pasisavinama energija.

Vietoje vaisių, man patinka valgyti džiovintus vaisius. Tik, kadangi jie kaip ir medus yra labai koncentruoti, aš juos mirkau vandenyje. Per keletą valandų gaunasi kompotas su išbrinkusiais vaisiais. Geriausiai prisidžiovinti pačiam dar vasaros metu, nes vaisiai parduodami parduotuvėse, dažniausiai džiovinti aukštoje temperatūroje ir apdirbti chemikalais.

Vietoje žalumynų puikiai tinka jūržolės. Jas galima sumalti su džiovintais vaisiais, galima dėti į salotas, o galima valgyti vienas. Aš jų nemirkau – kol plaunu, jos pakankamai išbrinksta, o kartais kramtau sausas.

Rauginti kopūstai taip pat geras kompromisas. Raugintuose kopūstuose visiškai nebelieka nitratų. Pas V.Zelandą radau kaip rauginti kopūstus be druskos, įdėsiu į receptų skyrių.

Salotos. Man labiausiai patinka žaliavalgio daktaro Douglas Graham 5-5-5 sistema. Tai reiškia, kad patiekalą turi sudaryti ne daugiau nei 5 produktai, jis turi būti gaminamas daugiausia 5 minutes ir jo kaina neturi viršyti 5 dolerių. Jis siūlo su laiku sistemą prastinti iki 4-4-4, 3-3-3, 2-2-2 ir 1-1-1. Taip pat neverta maišyti vaisių su daržovėmis, manau rūgštūs obuoliai gali būti išimtis. Neverta maišyti tarpusavyje koncentruoto maisto: sėklų, riešutų, grūdų... Stengsimės receptų skyriuje paskelbti būtent paprastus receptus, atitinkančius 5-5-5 sistemą ir iš derančių tarpusavyje maisto produktų, nors ir neteisingo maisto, gelbėjančio ypatingais atvejais, tokio kaip riešutų tortas, sunku nepaskelbti.

Standartinė žaliavalgystė yra veganiška, bet yra ir taip vadinama „paleolito“ žaliavalgystė. Šie žaliavalgiai valgo neapdorotus gyvulinės kilmės produktus tame tarpe ir mėsą. Na, mėsos gal ir neverta valgyti, jau labai neigiamai apie ją yra rašoma, o jūros gėrybės, manau, tinkamos. Tada ir dėl vitamino B12 galvos nereikia sau sukti. Žalios krevetės, kalmarai, lašiša – tikras delikatesas. Taip pat tinka kiaušinių tryniai – aš mėgstu putpelių kiaušinius.

Riešutai ir sėklos prieš valgant yra mirkomos, geriausia per naktį. Tokiu būdu enzimų inhibitoriai nustoja saugoti riešutą ir jis lengviau virškinamas, be to mirkytas riešutas visada yra skanesnis. Man labai patinka migdolai, o žemės riešutai, jei jie nekepti, pamirkius tampa saldūs. Geras blenderis padarys iš riešutų ir sėklų pieną. Mėgstu sezamo sėklų arba migdolo riešutų pieną. Tereikia juos sumalti su vandeniu ir galima pasaldinti medumi. Beje, sezamų ir aguonų sėklos yra didžiausias kalcio šaltinis. Riešutų ir sėklų lengva padauginti, todėl geriau juos valgyti mono, taip pajausite, kada jų pakaks. Saulėgrąžos – malonus užsiėmimas, jei patinka lukštenimo procesas. O lukštentos saulėgrąžos labai lengvai dygsta ir nebrangiai kainuoja.

Ir keletas patarimų pabaigai: prieš valgį, palaikykite vaisius ir daržoves šiltame vandenyje arba kambario temperatūroje. Maistas tiesiai iš šaldytuvo malonus vasarą, tačiau neigiamai veikia gyvąją organizmo mikroflorą, ir žiemą po valgio bus šalta. Taip pat virtos daržovės, pavyzdžiui bulvės, burokai, pupelės nėra mirtinas nuodas. Jeigu jums trūksta kalorijų, vietoje to, kad persivalgyti riešutiniais tortais ir neatlaikius alkio jausmo užpulti picą, leiskite sau tokiais atvėjais virtas, geriausiai garuose, daržoves. Nors tai ir nebūtina, nes kitame straipsnyje rašysiu apie pagrindinį žalią maistą, kurį aš valgau žiemą ir laive, kai atsiranda šviežių vaisių ir daržovių trūkumas.


Sėkmės tampant žaliavalgiais:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą