2013 m. lapkričio 10 d., sekmadienis

Vanduo

Vanduo-plačiausiai Žemėje paplitęs junginys. Jis mus supa visur ir visada bei yra būtinas gyvybei palaikyti, tačiau daugelis apie jį žino labai nedaug. Tad paskaityk ir sužinok, kuo vanduo toks svarbus ir naudingas Tau.

Vandens svarba ir reikšmė žmogui

Vanduo yra būtinas žmogaus organizmui: nereikalingų medžiagų pašalinimui, maisto medžiagų pernešimui, pastovios temperatūros palaikymui ir dar begalei kitų procesų, kurie nevyksta, kai organizme ir ląstelėse trūksta vandens.
Suaugusio žmogaus organizme yra 68 proc. vandens., o smegenyse-85 proc. Su amžiumi šis procentas mažėja. Dėl to žmogus šiek tiek traukiasi, mažėja, odoje atsiranda raukščių.
Be maisto žmogus gali išgyventi net mėnesį, tačiau be vandens-vos kelias dienas. Kai organizmas netenka 1 procento jame esančio vandens, pradedamas justi troškulys. O netekus 12-20 procentų vandens, žmogus tiesiog miršta. Vanduo yra labai svarbus odos grožiui. Geriant pakankamai vandens, oda nesausėja. Taip pat mažėja spuogelių ir įvairių odos bėrimų, nes vanduo padeda organizmui valytis.
Jei nori būti sveika, jaustis gerai bei atrodyti gražiai, gerk daug vandens. Per dieną išgerk bent 6 stiklines vandens arba po 30 ml vandens kiekvienam svorio kilogramui. Geriausiai gerti paprastą, natūralų vandenį. Jį gali paskaninti griežinėliu citrinos.
Kad išgertum pakankamai skysčių, gerk po stiklinę vandens (arba tiek, kiek pajėgi, nejausdama blogumo) ryte tik atsikėlusi, vakare prieš miegą. Taip pat likus pusvalandžiui iki kiekvieno valgymo. Labai patogu su savimi nešiotis buteliuką su vandeniu.
Skysčių atsargas organizme taip pat papildo įvairios žolelių arbatos, sultys, vaisiai ir daržovės bei sriubos. Todėl drąsiai vartok šiuos produktus. Tačiau tokie skysčiai kaip kava, kakava, juoda arbata ir vaisvandeniai ne tik nepapildo vandens atsargų, bet ir skatina jo netekimą, todėl gerti šiuos gėrimus turėtum tik retkarčiais. Be to, juose gausu cukraus, kitų organizmui ir grožiui nenaudingų medžiagų.
Sveikas žmogus per dieną gali išgerti iki 48 puodelių vandens. Tačiau, jei žmogus per trumpą laiką vandens išgeria per daug, tai gali ir pakenkti.


Įdomūs faktai apie vandenį

Vanduo sudaro net 71 procentą visos Žemės pavirčiaus. Tai ne tik vandenynai, jūros, ežerai ir upės, bet ir ledynai, vanduo esantis požeminiuose sluoksniuose bei susikaupęs ore ir debesyse.
Tik 2,5 proc. viso Žemės vandens yra gėlas. O didžioji dalis gėlo vandens yra užšalusi ledynuose. Neužšalęs gėlas vanduo sudaro tik 0,77 proc. viso Žemės vandens. Dar mažesnė dalis gėlo vandens yra švaraus, tinkamo gerti ir jo vis mažėja. Švaraus geriamo vandens trūksta daugiau nei trečdaliui pasaulio gyventojų.
Lietuva-viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, vandens tiekinui vandentiekiu naudojant tik švarų, tinkamą gerti požeminį vandenį.


Kasmet kovo 22 dieną minima Pasaulinė vandens diena. Šią dieną kviečiama susimąstyti apie vandens svarbą, švarą ir jo išsaugijimą, ypač kai vis daugėja pasaulio gyventojų, kuriems trūksta švaraus geriamojo vandens.
Vanduo-bespalvis ir bekvapis skystis. Jo molekulė sudaryta iš vieno deguonies ir dviejų vandenilio atomų.
Kai vanduo semiamas iš šulinio kibiru, vienas žmogus per parą sunaudoja 25-40 litrų. Bute, kur įrengtas vandentiekis, sunaudojama 200-240 litrų, o kartais ir daugiau vandens.
Pasaulyje kas 20 sekundžių miršta vaikas dėl nešvaraus geriamojo vandens ar jo trūkumo.
Vandens gausu vaisiuose ir daržovėse. Vanduo sudaro daugiau nei 90 procentų braškių, arbūzų, kopūstų, cukinijų, agurkų, salotų, baklažanų, paprikų, špinatų, pomidorų ir kitų vaisių bei daržovių masės. Santykinai nedaug vandens turi bananai ir bulvės. Jis sudaro atitinkamai 74 ir 79 procentus jų svorio.
Kupranugariai-vieni iš nedaugelio gyvūnų, kurie negėrę gali išbūti net kelis mėnesius. Negerdami kupranugariai gali netektinet iki 40 procentų savo kūno masės. Tačiau, gavę progą atsigerti, jie tikrai sugeba ja pasinaudoti.Kupranugaris vienu kartu gali išgerti net 100 litrų vandens. nenuostabu, kad jie laikomi viena geriausių dykumos transporto priemonių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą